Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryli bakterię Salmonella Newport w 1 z 5 próbek sera Złoty Mazur. Chodzi o opakowania o pojemności 150 gramów – przekazali inspektorzy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Groźna bakteria w serze. Natychmiast go wyrzuć lub oddaj do sklepu
W swoim komunikacie GIS podkreślił, że zakwestionowano tylko ser w jednym rodzaju opakowania i z określonego numeru partii.
Inspektorzy podali dokładną specyfikację produktu:
„Numer partii: 30.08/P6 16:59, termin przydatności do spożycia: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406. Producentem jest Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie”.
Pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej informują o wszczęciu dochodzenia, które wyjaśni w jaki sposób na rynku pojawił się produkt zawierający niebezpieczne bakterie.
GIS podkreśla, żeby pod żadnym pozorem nie jeść sera z wymienionej serii. Produkt ten należy wyrzuć lub oddać do sklepu, w którym go kupiliśmy.
Ser zawierał groźną bakterię. Sanepid ostrzega o konsekwencjach
Salmonella Newport to złośliwa bakteria atakująca układ pokarmowy człowieka. Często występuje właśnie w nabiale lub kurzych jajach. Objawy zarażenia to min.: wymioty, biegunka, ból brzucha, odwodnienie i bardzo wysoka temperatura.
GIS informuje, że jeśli po spożyciu wspomnianego sera wystąpią powyższe objawy, to natychmiast należy udać się do najbliższego lekarza.
Na swojej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega o poważnych powikłaniach, które mogą wystąpić po niewłaściwym leczeniu salmonelli. Chodzi o zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. W przypadku osób szczególnie wrażliwych (dzieci, osób w podeszłym wieku i przewlekle chorych) wystąpienie powyższego powikłania może doprowadzić nawet do śmierci.