Bruksela wpuści robaki do naszych lodówek. Te produkty będą mogły je zawierać

Bruksela wpuści robaki do naszych lodówek. Te produkty będą mogły je zawierać

Dodano: 
Robaki
Robaki Źródło: Pexels / Julia Filirovska
Unia Europejska zdecydowała się poszerzyć listę produktów, do których będzie dopuszczalne dodawanie robaków.

Unijni urzędnicy podjęli decyzję o zwiększeniu listy produktów, do których producenci będą mogli dodać produkty pochodzenia robaczanego. Robaki będziemy mogli zjeść m.in. w wielu serach, pieczywie. Zjedzą je nawet niemowlęta w musach owocowych, podał infor.pl.

Robaki w europejskiej żywności

Na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej z 20 stycznia 2025 r. do żywności dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych dopuszczono dodatek sproszkowanych larw mącznika młynarka (Tenebrio molitor). Larwy, przed wprowadzeniem do obrotu, muszą przejść proces sterylizacji przy użyciu promieniowania UV.

Sproszkowane larwy mącznika młynarka zostały uznane za "nową żywność" i będą musiały być odpowiednio oznaczone na etykietach produktów spożywczych, które je zawierają. Zawartość tego składnika będzie wskazywana w celu zapewnienia pełnej przejrzystości dla konsumentów.

W jakich produktach powinniśmy szukać robaków

Proszek z całych larw mącznika młynarka, poddany promieniowaniu UV, uznano za bezpieczny do spożycia w określonych ilościach. Na podstawie opinii naukowców Komisja Europejska zatwierdziła jego stosowanie jako „nowej żywności”.

Zaleca się dodawanie tego proszku do produktów takich jak chleb, bułki, ciasta, ciastka, makarony, przetworzone produkty ziemniaczane, ser oraz musy owocowe i warzywne.

Alergicy będą musieli szczególnie uważać

Alergicy, zwłaszcza osoby uczulone na skorupiaki i roztocza kurzu domowego, powinni zachować ostrożność przy spożywaniu produktów z sproszkowanymi owadami, ponieważ mogą one wywołać silne reakcje alergiczne. Alergeny mogą pochodzić także z karmy, jaką larwy otrzymywały w trakcie hodowli.

Chociaż dowody łączące spożycie larw mącznika młynarka z alergiami są ograniczone, żywność zawierająca sproszkowany proszek z tych owadów musi być odpowiednio oznakowana. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej, etykieta powinna zawierać informacje o obecności potencjalnych alergenów.