Polska wolna od GMO? Siedem lat ścisłej kontroli kukurydzy, rzepaku i soi

Polska wolna od GMO? Siedem lat ścisłej kontroli kukurydzy, rzepaku i soi

Dodano: 
Kolba kukurydzy na talerzu
Kolba kukurydzy na talerzu Źródło: Unsplash / Sigmund
W 2024 roku w żadnej z ponad dwóch i pół tysiąca przebadanych upraw nie wykryto organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

To nie tylko Polacy nie chcą jeść genetycznie modyfikowanych warzyw. Na całym świecie ludzie obawiają się takich upraw z kilku powodów:

  • wpływu GMO na zdrowie człowieka,
  • Negatywny wpływu na bioróżnorodność,
  • ryzyko powstawania "superchwastów".
  • zależności od korporacji produkujących GMO,
  • obawy związane z jakością żywności i bezpieczeństwem żywnościowym.

18 czerwca ważny dla przeciwników GMO

GMO (Genetically Modified Organisms) to genetycznie modyfikowane organizmy zwierzęce i roślinne, których zapis kodu genetycznego został zmieniony celowo przez człowieka. Co jest rezultatem takich działań? Bardziej okrągłe bulwy warzyw, większe ziarno, bardziej słodkie owoce, większa tkanka mięśniową u zwierząt.

18 czerwca to Dzień Europejskiego Protestu Przeciw GMO, w którym przeciwnicy genetycznie modyfikowanych organizmów chcą zwrócić uwagę na niebezpieczeństwo związane szczególnie z brakiem możliwości kontroli rozwoju roślin genetycznie zmienionych.

Unia Europejska zezwala na uprawy GMO

W Polsce kontrolą upraw zajmuje się Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). W 2024 roku Inspekcja przeprowadziła 2 584 kontrole. Sprawdzono główne gatunki upraw narażone na nielegalne modyfikacje genetyczne, czyli kukurydzę, rzepak oraz soję.

Łącznie zweryfikowano ponad 13 tysięcy hektarów upraw i żadna z próbek nie wykazała obecności organizmów modyfikowanych genetycznie. Polska jest jednym z nielicznych krajów Unii Europejskiej, która może się pochwalić rygorystycznym nadzorem nad GMO.

Od maja 2024 roku kontrole ułatwia nowa aplikacja informatyczna, która umożliwia szybkie wprowadzanie danych o próbach już wykonanych w terenie. Już 7. rok z rzędu Polska pozostaje krajem wolnym od upraw GMO.

Rośliny GMO dopuszczone do produkcji żywności i pasz na terytorium UE to: bawełna, kukurydza, rzepak, soja, buraki cukrowe oraz pyłek z kukurydzy MON810.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) stwierdziła, że żywność ta nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowia ludzkiego niż żywność konwencjonalna.

Czytaj też:
Grzyby lepsze niż pensja. Znajdziesz zaledwie 1 kg a zapłacą Ci aż 16 tys. zł