Poczta Obiadowa od czerwca. Darmowe posiłki dla seniorów

Poczta Obiadowa od czerwca. Darmowe posiłki dla seniorów

Dodano: 
Sztućce
Sztućce Źródło: Unsplash / AbsolutVision
Program stworzono z myślą o starszych, samotnych osobach powyżej 60 roku życia, dla których samodzielne przygotowanie pełnowartościowych obiadów jest dużym wyzwaniem.

Od 2 czerwca 2025 roku do 29 maja 2026 roku seniorzy w wieku 60+ będą mogli skorzystać z darmowych obiadów. Program „Poczta Obiadowa” został przygotowany przez Fundację Biedronka przy wsparciu 10 innych organizacji pozarządowych.

Liczba objętych wsparciem seniorów wzrośnie w 2025 roku z około 800 do 1300 osób.

Fundacja Biedronki walczy z niedożywieniem

Głównym założeniem projektu jest walka z problemem niedożywienia wśród seniorów, którzy ze względu na swój wiek, stan zdrowia lub brak wsparcia ze strony bliskich nie są w stanie zapewnić sobie pełnowartościowego i dobrze zbilansowanego żywienia.

Posiłki są dostarczane do domów beneficjantów programu zarówno w wersji ciepłej (dostarczane są od razu po przygotowaniu, między 10:00 a 15:00), jak i schłodzonej (gotowej do podgrzania, między 7:00 a 13:00).

Trzy zbilansowane i pożywne posiłki dla seniora

Szczegółowe zasady naboru oraz kryteria kwalifikacji uczestników są ustalane przez lokalne organizacje partnerskie odpowiedzialne za realizację programu w poszczególnych miastach.

Każda organizacja zgłasza od 40 do 200 seniorów, przy czym na jednego uczestnika przewidziano średnio 3 posiłki tygodniowo.

Przygotowaniem posiłków zajmuje się albo sama organizacja pomocowa, albo wybrany przez nią dostawca lub grupa dostawców. Kluczowe jest, aby menu posiłków było ułożone przez dietetyka.

Każdy obiad powinien mieć wartość energetyczną około 700 kcal i charakteryzować się ściśle określonym rozkładem makroskładników:

  • 18 proc. białka,
  • 20 proc. tłuszczów,
  • 52 proc. węglowodanów.

Posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych, sezonowych i możliwie najmniej przetworzonych produktów.

Najbardziej niepokojącym sygnałem świadczącym o większym ryzyku niedożywienia jest szybka utrata masy ciała (najczęściej w ciągu 3-6 miesięcy), a także zmniejszenie ilości przyjmowanego pokarmu w stosunku do zwyczajowo spożywanych porcji. Niedobór energii i podstawowych składników odżywczych prowadzi do osłabienia siły mięśni, apatii czy ogólnego złego samopoczucia wynikającego z osłabienia organizmu.

Czytaj też:
Najgorzej oceniane potrawy na świecie. Są na liście dwie z Polski