Bezglutenowa mąka z owadów ma swoją nazwę. Szukaj jej w składnikach dań

Bezglutenowa mąka z owadów ma swoją nazwę. Szukaj jej w składnikach dań

Dodano: 
Mąka
Mąka Źródło: Unsplash / HowToGym
Nawet nie wiesz, że już jesz owady. Mąka z owadów jest dodawana do kilku niepozornych produktów i w ich składzie trzeba szukać specyficznych określeń.

24 stycznia 2025 roku weszła życie decyzja Unii Europejskiej o dopuszczeniu do obrotu produktów zawierających mąkę ze świerszczy, a konkretnie z Acheta domesticus, czyli ze świerszczem domowym.

W sklepach już można kupić samą mąkę ze świerszczy. Nie z dodatkiem świerszczy, ale w 100 proc. ze świerszczy. 100 g kosztuje w jednym ze sklepów internetowych ponad 20 zł. Dlaczego tak drogo? Mąka ze świerszczy jest otrzymywana z suszonych lub pieczonych owadów, które hodowane są na specjalnych fermach. I to kosztuje. W efekcie powstaje wyrób, który – jak zapewnia producent – dostarcza do organizmu człowieka trzy razy więcej białka niż np. polędwica wieprzowa czy mięso wołowe. Ale świerszcz to nie jest jedyny zmielony i dopuszczony do jedzenia owad.

Świerszcz jest bezglutenowy i pełen witamin

Unijna Agencja ds. bezpieczeństwa żywności przekonuje, że spożywanie świerszczy jest bezpieczne dla zdrowia. Mąka z tych owadów nie zawiera sztucznych dodatków, ani konserwantów, w dodatku jest bezglutenowa. Ma niską zawartość węglowodanów i cukru i jest bogata w witaminę B12, żelazo oraz wapń.

Producenci zamieścili na opakowaniu informację, że mąka ze świerszczy „nie zastępuje zwykłej mąki, takiej jak mąka pszenna. Można zmieszać ją z innym rodzajem mąki lub po prostu dodać do smoothies, naleśników, ciastek, babeczek, chleba bananowego, omletów, ciastek, itp”. Ma delikatny orzechowy smak – zapewniają producenci.

Kilka nazw po łacinie w składzie produktów

Wybierając gotowe produkty w sklepie na wszelki wypadek warto wiedzieć, pod którym kodem i pod jaką nazwą kryje się dodatek z owadów. Sproszkowane owady lub produkowany z nich barwnik wchodzą w skład niektórych ciastek, makaronów, batonów, pizz oraz pieczywa.

Owady dopuszczone do jedzenia kryją pod takimi oznaczeniami:

  • „mąka z” lub „proszek z” Acheta Domesticus,
  • Cricket powder,
  • Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka),
  • Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna),
  • E120 czyli barwnik z czerwców kaktusowych,
  • koszenila, karminina, karmin, kwas karminowy (barwnik z owadów).

Czytaj też:
Chleb z larwami owadów. Unii smakuje, nam też będzie musiał
Czytaj też:
Bruksela wpuści robaki do naszych lodówek. Te produkty będą mogły je zawierać