Lubisz dżemy? W jednym wykryto i pestycydy, i środek do dezynfekcji

Lubisz dżemy? W jednym wykryto i pestycydy, i środek do dezynfekcji

Dodano: 
Słoik dżemu
Słoik dżemu Źródło: Unsplash / Barbara Chowaniec
Pozostałości pestycydów, w tym środki, których używanie w Polsce jest zabronione, w żywności wykrywa się niestety coraz częściej. W dżemach znaleziono coś jeszcze.

Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach (ZBBŻIO) na zlecenie Fundacji Pro-Test przebadał dziesięć słodkich, owocowych produktów pod kątem zawartości substancji z listy 451 pestycydów, w tym potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia chloranów.

Pod lupę trafiło osiem dżemów, frużelina Allnutrition i produkt dżemopodobny Pewni Dobrego marki własnej sieci sklepów Auchan.

Pestycydy, chlorany i zapewnienia o polskich truskawkach

Wnioski stawiają włosy na głowie: jeden z produktów zawierał aż trzynaście różnych pestycydów, a w dwóch dżemach wytwarzanych – zgodnie z zapewnieniami producentów – z polskich truskawek znalazły się pestycydy zakazane w naszym kraju.

W czterech próbkach wykryto chlorany. To związki chemiczne, które w produktach spożywczych w ogóle nie powinny się znaleźć.

Ile chemii w każdym z badanych produktów?

Z raportu fundacji Pro-Test wynika, że uwagę kupujących powinien zwrócić produkt marki Pewni Dobrego z Auchan i Łowicz dżem truskawkowy. To właśnie w tych dwóch artykułach wykryto pozostałości niedozwolonych w Polsce środków ochrony roślin.

Napis na opakowaniu dżemu z sieci sklepów Auchan głosi „100% polskich truskawek”. Na etykiecie dżemu Łowicz można przeczytać: „100% truskawka z regionu Łowicza”.

W produkcie Pewni Dobrego stwierdzono obecność tebukonazolu. To fungicyd, który może zakłócać procesy rozrodcze i rozwój dziecka w łonie matki. W bezpośrednim kontakcie tebukonazol powoduje podrażnienie skóry i oczu. W dżemie z Łowicza wykryto karbendazym. Rejestracja na preparaty z tą substancją w Polsce wygasła w 2014 roku i od tej pory są zabronione. Badania na zwierzętach doświadczalnych wykazały, że karbendazym, mieć szkodliwy wpływ na procesy rozrodcze, krew i dla ludzkiego układu hormonalnego.

Dżem truskawkowy 6 kcal z Łowicza zawierał pozostałości „tylko” dziewięciu pestycydów. Choć nie jest słodzony cukrem, zawiera sukralozę – słodzik, którego wpływ na zdrowie budzi kontrowersje. We frużelinie (truskawki w żelu) marki Allnutrution poza dwoma sztucznymi słodzikami, chlorkiem wapnia, sorbinianem potasu i dodatkiem w postaci aromatu produkt znaleziono pozostałości siedmiu pestycydów.

W dżemach Rapsodia z Biedronki, Herbapol i Maribel z Lidla stwierdzono obecność chloranów. Związki z tej grupy mogą działać drażniąco na drogi oddechowe, a w większych dawkach nawet uszkadzać krew i nerki. na ich obecność w żywności szczególną uwagę powinny zwrócić osoby z chorobami tarczycy i niedoborem jodu, ponieważ chlorany mogą zaburzać funkcjonowanie tarczycy przez hamowanie wychwytu jodu.