Truskawkowa przekąska z pestycydami i chloranem. Tu chodzi o zdrowie

Truskawkowa przekąska z pestycydami i chloranem. Tu chodzi o zdrowie

Dodano: 
Zdrowa przekąska z truskawkami
Zdrowa przekąska z truskawkami Źródło: Unsplash / Dennis Klein
Skyr truskawkowy przebadała Fundacja Pro-Test we współpracy z Zakładem Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach.

Nabiał to nieodłączny składnik diety Polaków, szczególnie ten z dodatkiem owoców i słodkości. Fundacja Pro-Test zbadała cztery popularne skyry truskawkowe.

Skyr to źródło biała, siły i energii oraz przy okazji dziedzictwo kulturowe Islandii. Powstaje w wyniku fermentacji mleka. Kiedyś fermentował tygodniami w sposób naturalny. Obecnie produkowane jogurty robi się z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem żywych kultur bakterii. Finalnie, przekąska ma gęstszą konsystencję niż zwykły jogurt.

Albo mycie owoców, albo mycie linii produkcyjnej

W produktach marek Fruvita oraz Piątnica znaleziono substancję, która w ogóle nie powinna się tam nigdy znaleźć, czyli chloran. Skyr marki Fruvita zawierał 0,014 mg/kg chloranu, a ten sam produkt z Piątnicy – 0,021 mg/kg.

Chloran to nieorganiczny związek chemiczny o silnych właściwościach utleniających. Najczęściej występuje w postaci substancji o charakterystycznym, intensywnym zapachu chloru i jasnożółtej barwie. Podchloryn sodu wykorzystywany jest do płukania świeżych warzyw i owoców przed ich dalszym przetwarzaniem lub pakowaniem. Dzięki swoim właściwościom utleniającym pozwala skutecznie usunąć zanieczyszczenia, przy jednoczesnym zachowaniu jakości i świeżości produktów.Źródłem chloranu mogą być również środki do dezynfekcji linii produkcyjnych.

Niestety chloran może zaburzać funkcjonowanie tarczycy, zwłaszcza u osób z niedoborem jodu. Najbardziej zagrożone są jednak dzieci, dlatego Unia Europejska ustaliła limit chloranu w żywności na poziomie 0,01 mg/kg. Oba wykryte stężenia ten limit przekraczają.

To co jemy nie ma oryginalnego, naturalnego składu

W skyrze Pilos – marki własnej sieci dyskontów Lidl – wykryto natomiast 0,20 mg/kg kwasu fosfonowego. To związek stosowany w rolnictwie do ochrony przed chorobami grzybowymi i mało toksyczna substancja. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) kwasu fosfonowego wynosi 2,25 mg na każdy kilogram masy ciała na dzień.

Fundacja Pro-Test ustaliła także, że wiele skyrów zawiera w składzie dodatki smakowe, cukier, zagęstniki i aromaty, co odbiega od tradycyjnej receptury islandzkiego skyru. Końcowa ocena badanych produktów:

  • Bakoma skyr malina-truskawka – bardzo dobra (4,6),
  • Pilos skyr truskawkowy (Lidl) – dostateczna (3,3),
  • Fruvita skyr truskawkowy – mierna (2,1),
  • Piątnica skyr z truskawkami – mierna (1,8).

Czytaj też:
Polskie ziemniaki są chore. Kraje ostrzegają się nawzajem przed nimi