Czy naprawdę wiesz co jesz? Kontrola dań serwowanych Polakom z food trucków

Czy naprawdę wiesz co jesz? Kontrola dań serwowanych Polakom z food trucków

Dodano: 
Food truck
Food truck Źródło: Unsplash / Sohaim Siddiquee
Znając wyniki kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych warto się dłuższą chwilę zastanowić nad wyborem dania z menu food trucków.

Polacy mają wybór. W pierwszej połowie 2025 roku liczba lokali gastronomicznych w Polsce zwiększyła się o blisko 2 tysiące i po raz pierwszy w historii przekroczyła barierę 100 tys. punktów – wynika z danych firmy Dun & Bradstreet.

Największym i niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się wśród Polaków dania serwowane z food trucka. W ciągu sześciu miesięcy ich liczba zwiększyła się o ponad 270, więc nic dziwnego, że jakości dań sprzedawanych na ulicach polskich miast postanowiła się przyjrzeć Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Kuleje informacja o używanych produktach

Urzędnicy skontrolowali 81 punktów gastronomicznych na kółkach, w których sprzedawano głównie burgery, zapiekanki i hot-dogi. Aż w 75,3 proc. przypadków wykryto nieprawidłowości.

Okazało się, że w ponad 69 proc. food trucków brakowało jasnych i zgodnych z prawdą informacji o składzie sprzedawanych potraw. Konkretne przykłady wymienił dziennik „Rzeczpospolita”: klienci nie byli informowani o obecności alergenów, takich jak jaja, a w niektórych przypadkach składniki deklarowane w menu w ogóle nie znajdowały się w sprzedawanych daniach. Do tego nazwy potraw w menu były mylące lub nie odzwierciedlały w pełni ich składu.

Kontrolerzy przyłapali właścicieli food trucków na zamianie składników na tańsze lub mniej wartościowe. Ser feta zastępowano np. serem solankowym, a zamiast sera owczego używano sera z mleka krowiego. W burgerach wołowych kontrolerzy wykryli obecność mięsa wieprzowego i drobiowego, a ser cheddar był zamieniany na goudę.

Przeterminowane mięso, wagi bez legalizacji i kary pieniężne

Trudno także przejść obojętnie obok informacji, że w jednym z food trucków inspektorzy IJHARS znaleźli przeterminowane mięso do burgerów, które było przechowywane w temperaturze znacznie wyższej niż zalecana przez producenta.

W kilku przypadkach brakowało dokumentów umożliwiających identyfikację surowców, a w trzech lokalizacjach używano wag bez legalizacji.

Kontrola zakończyła się wydaniem 46 decyzji administracyjnych i nałożeniem kar na łączną kwotę 31 414 zł. W pięciu przypadkach nakazano zniszczenie przeterminowanych surowców, a na osoby odpowiedzialne nałożono sześć mandatów karnych. Kontrolerzy wydali 39 zaleceń, które mają pomóc w poprawie standardów.

Czytaj też:
Uwaga na promieniotwórcze smartfony. Masz ten model?