Coraz mniej Polaków stać na tradycyjną kolację wigilijną, która powinna się składać z 12 dań. Liczba ta jest nieprzypadkowa – w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje dwunastu apostołów Jezusa, ale także nawiązuje do dwunastu miesięcy w roku. Zjedzenie dokładnie tylu potraw ma zapewnić dostatek i pomyślność na cały rok.
Postne potrawy wigilijne symbolizują oczyszczenie ciała i duszy przed zbliżającymi się narodzinami Chrystusa. Dlatego na stole nie mogło zabraknąć ryb, grzybów, warzyw, owoców i innych produktów roślinnych, które były zgodne z zasadami postu.
Polacy zmagają się z coraz wyższymi cenami świątecznych potraw
Z najnowszego badania firmy SmartLunch wynika, że 59 proc. ankietowanych w pełni podtrzymuje bożonarodzeniowe zwyczaje kulinarne, a kolejne 20 proc. wprowadza jedynie niewielkie zmiany. Typowe pozycje menu w Wigilię to barszcz z uszkami, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, karp w galarecie lub smażony, śledzie, kapusta z grochem lub grzybami, kluski z makiem, kutia, makowiec, piernik, kompot z suszu oraz chleb.
Niestety cena karpia wzrosła w porównaniu do 2024 roku aż 22 proc. Podwyżki objęły także rodzynki i śledzie, które zdrożały o ponad 8 proc. O nieco mniej, bo blisko 7 proc. poszły w górę ceny kapusty kiszonej, której kilogram kosztuje obecnie średnio 7,99 zł. O 5,5 proc. podrożały jaja ściółkowe.
Spadła za to cena suszonych grzybów – o ponad 22 proc. Nieznacznie potaniał cukier i twaróg sernikowy. Łączna wartość koszyka 10 podstawowych produktów wigilijnych wzrosła jednak o 7,53 proc.
Świąteczny catering coraz popularniejszy
74 proc. osób wciąż przygotowuje wszystkie potrawy własnymi siłami. Jednocześnie stopniowo rośnie grupa tych, którzy sięgają po gotowe dania, kierując się wygodą, chęcią zaoszczędzenia czasu i uniknięcia stresu.
15 proc. pytanych zamawia część potraw, a niemal 6 proc. w pełni korzysta z gotowych dań lub świątecznych cateringów.
Czytaj też:
Ryzykowne świąteczne potrawy. Test składników do wigilijnych potraw
