W menu dwunastu wigilijnych dań znajduje się kutia, makowiec i kluski z makiem. Nieprzypadkowo. Mak jest symbolem płodności, dobrobytu, pomyślności i obfitości. W makowcu i w kutii ma zapewnić szczęście i dostatek w nadchodzącym roku. W dawnych wierzeniach pełni rolę łącznika między światem żywych i zmarłych. W symbolice chrześcijańskiej mak symbolizuje także pokój, sen i pamięć, a jego obecność na stole wigilijnym miała przynieść domownikom powodzenie.
Skórka pomarańczowa w potrawach nawiązuje do legendy o Świętym Mikołaju (jako złote monety). Symbolizuje dostatek i żywiołowość.
Badania 12 próbek maku i pięciu próbek skórki pomarańczowej kupionych w największych sieciach handlowych przeprowadził na zlecenie Fundacji Pro-Test Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. W jednej próbce maku wykryto glifosat, a w czterech na pięć skórek pomarańczowych – pozostałości pestycydów.
– Dobra wiadomość dla konsumentów jest taka, że większość maków na rynku jest wolna od pozostałości glifosatu. Ale ważne jest, aby konsumenci mieli dostęp do rzetelnych danych i mogli wybierać produkty świadomie – podkreśla Piotr Koluch, prezes Fundacji Pro-Test.
W 11 na 12 przebadanych maków nie wykryto glifosatu, czyli środka chwastobójczego. Wyjątek stanowił mak niebieski marki Bakalland, w którym stwierdzono 0,048 mg/kg. Źródłem glifosatu może być legalne zwalczanie chwastów, lub nielegalne chemiczne osuszanie makówek przed zbiorem.
Pestycydy w skórce pomarańczowej
Większe zastrzeżenia budzi skórka pomarańczowa, która jest często dodawana do makowców, serników czy pierników. Wyniki testu wykazały obecność nawet siedmiu różnych pestycydów w jednym produkcie – skórki pomarańczowe Helio. Niewiele mniej szkodliwych substancji wykryto w skórce kandyzowanej Bakalland – sześć pestycydów. Z kolei w skórce pomarańczy Belbake (marka własna Lidla), znajdowało się pięć różnych pestycydów, a w skórce Kotanyi – dwa.
Jedyna próbka w teście całkowicie wolna od pozostałości pestycydów to skórka marki Natürlich Gold Pack.
Nie istnieją normy zawartości pestycydów w skórce pomarańczowej, dlatego nie ma odniesienia, które pozwalałoby stwierdzić, czy wykryte poziomy szkodliwych substancji są wysokie czy nie. – Dlatego zawsze, kiedy mamy wybór, lepiej kupować te produkty, w których pestycydów jest jak najmniej, a najlepiej wcale – radzi Piotr Koluch.
Czytaj też:
Ile Polacy planują wydać na święta Bożego Narodzenia? Oj niemało
