Myć surowe mięso pod kranem czy nie? Jednoznaczne stanowisko ekspertów

Myć surowe mięso pod kranem czy nie? Jednoznaczne stanowisko ekspertów

Dodano: 
Surowe mięso na drewnianej desce
Surowe mięso na drewnianej desce Źródło: Unsplash / Eiliv Aceron
Codzienne wątpliwości sprowadzają się do wiedzy Polaków o tym w jakim stanie jest mięso w sklepie: brudne czy nie? Bo jeżeli nie jest brudne, to po co je myć? A co zrobić jeżeli jest brudne?

Na przekonania kilku pokoleń Polaków ogromny wpływ mają filmy Stanisława Barei. Trudno zapomnieć kioskarkę, która spod lady wyciąga surowe mięso, albo klienta sklepu spożywczego, który na widok sprzątaczki, podnoszącej surowego kurczaka brudną szmatą do podłogi domaga się interwencji kierownika sklepu, a ten potrzeby zmiany tej praktyki nie widzi.

Tylko – jak się okazuje – mycie surowego mięsa przed jego upieczeniem, usmażeniem czy ugotowaniem nie ma wiele sensu, za to może nam zaszkodzić. Dlaczego?

Surowe mięso nie nadaje się do mycia

Naukowcy i specjaliści ds. bezpieczeństwa żywności stoją na stanowisku, że myjąc mięso przed dalszą obróbką zwiększamy ryzyko rozprzestrzeniania bakterii w kuchni. Eksperci podkreślają, że kurczak trafia do sklepów już oczyszczony. Dodatkowe mycie nie usuwa więc zagrożenia mikrobiologicznego, a jedynie powoduje, że bakterie łatwiej rozprzestrzeniają się po blatach, zlewie czy naczyniach.

Zdaniem Julian Cox z australijskiej Food Safety Information Council surowego kurczaka nie powinno się myć przed gotowaniem. – Taka praktyka zwiększa ryzyko chorób przenoszonych przez żywność – przestrzega naukowczyni dodając, że jej zalecenie dotyczy każdego rodzaju mięsa.

Również jego moczenie w zalewie z wody i octu lub soku z cytrusów nie poprawia stanu jego higieny.

Nie mniej niż 75 stopni Celsjusza i problem mięsa mamy z głowy

W eksperymencie przeprowadzonym przez U.S. Department of Agriculture (USDA) w 2019 roku stwierdzono, że aż 60 proc. uczestników, którzy myli surowy drób, miało bakterie w zlewie po wykonaniu tej czynności, a 14 proc. z nich nadal miało zanieczyszczony zlew nawet po próbie jego czyszczenia. Jednocześnie u 26 proc. osób z tej grupy bakterie przeniosły się z surowego kurczaka na sałatkę gotową do spożycia.

Co roku w Stanach Zjednoczonych dochodzi do prawie 48 milionów przypadków chorób przenoszonych przez żywność, a surowy drób znajduje się wśród produktów najczęściej związanych z infekcjami wywoływanymi przez bakterie Salmonella i E. coli.

Najlepszym sposobem usunięcie drobnoustrojów jest właściwa obróbka termiczna. Jedna zasada jest uniwersalna, mięso powinno osiągnąć temperaturę wewnętrzną rzędu 75 stopni Celsjusza, by drobnoustroje zostały skutecznie wyeliminowane. Soki po ugotowaniu lub pieczeniu powinny być przejrzyste.

Czytaj też:
Ile Polacy żyją w dobrym zdrowiu? Twarde wyliczenia GUS