Chodzi o mąkę razową
typ 2000 wyprodukowaną przez firmę Radix-Bis. Ma masę netto 900 g i numer partii: 11.12.2024 z datą minimalnej trwałości 11.12.2024.W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A.
Rakotwórcza i neurodegeneracyjna substancja w mące
Według GIS, ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka, w tym rakotwórcze. Może także wpływać na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, do których należy choroba Parkinsona i Alzheimera. Z całą pewnością wpływa hamująco na działanie ludzkiego i zwierzęcego układu immunologicznego i potrafi uszkodzić DNA.
Na kontakt z tą substancją jesteśmy najczęściej narażeni zjadając pokarm wyprodukowany z niewłaściwie magazynowanych produktów, między innymi ze zboża, ale nie tylko. Soja, fasola, ciecierzyca, surowe ziarna kawy, kakao, sok z winogron, piwo, przyprawy, suszone owoce, sery i przetwory mięsne też mogą zawierać ten niebezpieczny związek chemiczny.
Nie używaj, tylko zwróć do sklepu i odbierz pieniądze
Substancję w partii mąki wykryli eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Firma Radix-Bis jeszcze nie informuje na swojej stronie internetowej co teraz ma zrobić konsument, ale wobec Głównego Inspektora Sanitarnego zobowiązała się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g
- Numer partii: 11.12.2024
- Data minimalnej trwałości: 11.12.2024
- Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka