Partia lodów z Lidla może być niebezpieczna dla alergików uznał Główny Inspektorat Sanitarny i nakazał ich wycofanie ze sklepu. Chodzi o Gelatelli Lody Mochi Coconut, 180g (numer partii: 2024062480001PL; z oznaczeniem: najlepiej spożyć przed: 24.12.2025.), z Lidla. W opakowaniu zamiast lodów kokosowych są lody cytrynowe, które na dodatek zawierają mąkę sojową. Producent nie umieścił tej informacji na opakowaniu. Sieć sklepów Lidl apeluje o pilny zwrot lodów do każdego sklepu w całej Polsce, także bez paragonu.
Zdrowa mąka sojowa, ale nie dla wszystkich
Pomyłka z zamianą smaków lodów to błąd producenta, który ma obowiązek informowania o składzie produktu z wyszczególnieniem składników potencjalnie alergizujących. Do takich składników zalicza się też soję. Mąka sojowa to zdrowy produkt. Ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, wspomaga pracę jelit, zmniejsza ryzyko chorób serca. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi drażliwość i uderzenia gorąca. Ma także wpływ na zmniejszenie uczucia zmęczenia. Dzięki dużej zawartości białka ułatwia zrzucanie kilogramów i wspomaga proces regeneracji po treningu. Niestety soja zalicza się do „wielkiej ósemki” produktów odpowiadających za 90 proc. wszystkich reakcji alergicznych:
- mleko krowie,
- jaja,
- ryby,
- skorupiaki i mięczaki,
- orzechy,
- orzeszki arachidowe,
- soja,
- pszenica.
Groźne objawy alergiczne
Szacuje się, że około 0,4 proc. dzieci i 0,3 proc. dorosłych osób jest uczulonych na soję. Ich organizmy soi nie zlekceważą. Przeciwnie, dadzą znać przez kichanie, zaczerwienienie skóry, wysypkę, pokrzywkę, wymioty, biegunkę czy obrzęk ust albo języka, trudności w oddychaniu. W skrajnych przypadkach trzeba się liczyć ze wstrząsem anafilaktycznym, kiedy na alergen silnie zareaguje cały organizm. Bez natychmiastowej akcji ratowniczej efektem zjedzenia lodów będzie śmierć.