Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie też w Polsce. Pod ochroną

Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie też w Polsce. Pod ochroną

Dodano: 
Rukiew wodna
Rukiew wodna Źródło: Wikimedia Commons / Ambrosia10 / Creative Commons Attribution 4.0
W rankingu najzdrowszych warzyw na świecie pierwsze miejsce zajęło warzywo niepozorne i w sklepach niezbyt często spotykane. Wyprzedziło jarmuż i kapustę pekińską.

Rukiew wodna zwana inaczej rzeżuchą wodną co prawda rośnie w Polsce, jednak jest to gatunek rzadki i chroniony w stanie dzikim. Najczęściej jest spotykana w zachodniej części kraju.

Rośnie dziko przy czystych, płynących wodach, takich jak strumienie i źródła. Nie jest powszechnie dostępna w naturze, ale na szczęście można ją uprawiać.

To niepozorne warzywo jest bogate w witaminy i minerały

Amerykańskie Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji w swoim rankingu przyznało rukwi wodnej aż 100 na 100 punktów, między innymi ze względu na jej bardzo wysoką gęstość odżywczą. To wskaźnik, który określa stosunek ilości składników odżywczych do kaloryczności produktu.

Zawiera cenne dla układu nerwowego witaminy z grupy B, a także witaminę A i C. Spożywanie wodnej rzeżuchy dostarczy nam także wapnia, magnezu, potasu i sodu, żelaza, selenu, manganu, miedzi, cynku i fosforu. Do tego jest niskokaloryczna – w 100 g znajduje się zaledwie 11 kcal. Zawiera więcej betakarotenu niż marchewka, więcej witaminy C niż cytryna i więcej potasu niż pomidory. dzięki swoim właściwościom moczopędnym, jest świetnym sposobem na detoks.

Potrafi poprawić kondycję skóry i przyspieszyć jej regenerację. Poza tym spłyca i wygładza zmarszczki. Aby zauważyć te pozytywne efekty, wystarczy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu około 80 g tego warzywa. W smaku nieco przypomina rukolę. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z natką pietruszki, awokado lub selerem. Starożytni Egipcjanie podawali sok z rukwi niewolnikom, wierząc, że zwiększy to ich wydajność w pracy.

Rukiew wodną łatwo jest hodować w domu w doniczce

Rukiew wodna może być uprawiana na dwa sposoby: w ogrodzie lub w doniczce. Ze względu na konieczność obfitego podlewania, najczęściej uprawia się ją kuchennym parapecie. Aby ją rozmnożyć, wystarczy oderwać od dorosłego okazu kilka najzdrowszych gałązek, a następnie zamoczyć je w naczyniu z wodą. Powinny pozostać w nim do momentu pojawienia się korzonków.

Będzie dobrze rosła w słonecznym lub półcienistym miejscu. Nie jest zbyt wymagająca jeśli chodzi o podłoże. Rukiew jest rośliną wieloletnią. Wysiana w ogrodzie, z całą pewnością pojawi się na nowo w kolejnym sezonie wegetacyjnym – samoczynnie wysieje się z nasion, które pojawią się w białych kwiatach pod koniec sezonu.

Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.