Przekreślony kłos pszenicy oznacza produkt bezglutenowy. To ważna informacja dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową. Informacja, że w produkcie bezglutenowym gluten znaleziono jest dla niektórych na wagę życia.
W wyniku działań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w określonych partiach kwasów chlebowych oznakowanych jako produkty bezglutenowe (gluten free).
Kwaśna fermentacja chleba daje napój
Kwas chlebowy to napój bezalkoholowy znany od średniowiecza, rozpowszechniony w krajach wschodniej i północnej Europy – przede wszystkim w Rosji, na Ukrainie, Białorusi i w krajach bałtyckich. Jest wytwarzany w procesie kwaśnej fermentacji chleba. Popularność kwasu chlebowego w Rosji i krajach bałtyckich jest tak duża, że jego przemysłową postać sprzedaje tam producent Coca Coli.
Kwas chlebowy ma naturalnie słodko-kwaśny zapach i smak pieczonego chleba, nie jest słodki i dobrze gasi pragnienie. Długo utrzymuje niską temperaturę po schłodzeniu.
Trzy rodzaje kwasu niebezpieczne dla bezglutenowców
GIS ostrzega przed określonymi trzema partiami napoju wyprodukowanego przez firmę Eko Natura koło Łasku:
- Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml, o numerze partii: A012026, z datą minimalnej trwałości: 01/2026
- Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml, o numerze partii: A112026, z datą minimalnej trwałości: 11/2026
- Cannabis bread drink – Kwas chlebowy z konopią 330 ml, o numerze partii: A012026, z datą minimalnej trwałości: 01/2026
„Spożycie tych produktów przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej” – ostrzega GIS.
Producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanych produktów. "Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów z obrotu" – komunikuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Czytaj też:
Okazje XXL. Z Kartą Dużej Rodziny większe zniżki na 360 produktów