Nie uwierzysz, Volkswagen produkuje kiełbasę. Klienci wolą ją bardziej niż auta

Nie uwierzysz, Volkswagen produkuje kiełbasę. Klienci wolą ją bardziej niż auta

Dodano: 
Niemiecka kiełbasa currywurst z frytkami
Niemiecka kiełbasa currywurst z frytkami Źródło: Unsplash / Mirko Fabian
Klienci niemieckiego koncernu Volkswagen kupili w zeszłym roku 8,5 miliona sztuk firmowej kiełbasy currywurst. To o 200 tys. więcej niż w poprzednim roku. Tak poinformowała pracowników koncernu Rada Zakładowa.

Już wiadomo, że w sprzedaż aut spadła za to w tym samym czasie o 2,3 proc. – do 9,03 miliona modeli we wszystkich markach koncernu Volskwagen (VW). Porażkę koncern tłumaczy „trudnym otoczeniem rynkowym”.

Kiełbasa Currywurst VW została wprowadzona na rynek w 1973 roku. Jest również dostępna w wielu supermarketach w Dolnej Saksonii. Produkuje ją masarnia należąca do fabryki Volkswagen Service Factory.

Z czego powstaje currywurst?

Currywurst to jedno z typowych niemieckich dań. Jest to zwykle podawana na gorąco grillowana, pieczona lub rzadziej gotowana kiełbasa wieprzowa posypana dużą ilością przyprawy curry i polana specjalnym sosem, którego bazą jest koncentrat pomidorowy. Podaje się ją z bułką lub z frytkami. Żeby można było ją łatwo zjeść, jest od razu pokrojona.

Kiełbasę wymyśliła w 1949 Herta Heuwer, a dziesięć lat później opatentowała swój wynalazek. Jest sprzedawana we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości około 800 milionów porcji rocznie. Potrawa jest tak popularna, że doczekała się nawet w Berlinie własnego muzeum. Można je było zwiedzać do 21 grudnia 2018 roku.

Przepis na currywurst z Lidla

Wybraną kiełbasę (na przykład białą, 500 g) trzeba usmażyć na patelni używając łyżki oliwy. Z białej kiełbasy parzonej trzeba najpierw delikatnie ściągnąć osłonkę. Kiełbasę trzeba smażyć z każdej strony, tak aby była równomiernie przypieczona.

W tej potrawie ważny jest też sos. Aby go przygotować trzeba obrać jedną cebulę z łupiny i drobno posiekać, a potem podsmażyć na tej samej patelni na drugiej łyżce oliwy. Gdy cebula się zeszkli, dodać koncentrat pomidorowy (150 g) oraz curry (3 łyżeczki) i paprykę w proszku do smaku (szczypta). Po chwili smażenia trzeba dodać także sok jabłkowy (100 ml) i wszystko wymieszać. Sos dusić przez 3-4 minuty, aby lekko się zredukował. Pod koniec gotowania dodać ketchup (100 g) i ponownie zamieszać. Całość gotować przez kilka minut na najmniejszym ogniu. Usmażoną kiełbasę podawać pokrojoną, polaną sosem i posypaną jeszcze odrobiną curry.