Sieć francuskich sklepów poinformowała klientów, że w mące z ciecierzycy jest jeden z alergenów – soja, o czym dostawca produktu nie wspomniał na etykiecie. Niebezpieczny dla alergików produkt to mąka z ciecierzycy, bezglutenowa 400g, wyprodukowana przez GFS POLAND SP.Z O.O. Kod kreskowy produktu (EAN): 5902431593210.
Do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy?
Ten rodzaj mąki jest chętnie kupowany przez osoby, które szukają zamiennika dla mąki pszennej i bułki tartej. Można jej użyć jako panierki, a także do przygotowania kotletów, pasztetów i ciast na pizzę, naleśniki czy gofry. Potrafi nawet zastąpić śmietanę.
To także wegański zagęstnik do zup i sosów. Mąka z ciecierzycy cieszy się dużą popularnością w kuchni indyjskiej. Jest składnikiem wielu przekąsek, takich jak: pakora, bonda czy laddu. Jest dobrym źródłem białka. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu pozostaje w organizmie przez dłuższy czas i nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy. Zawiera potas, magnez, żelazo i kwas foliowy.
Produkt z wielkiej ósemki alergenów
Te wszystkie pozytywne cechy znikają, kiedy do zdrowego produktu dostanie się alergen. Niestety soja zalicza się do „wielkiej ósemki” produktów odpowiadających za 90 proc. wszystkich reakcji alergicznych.
Szacuje się, że około 0,4 proc. dzieci i 0,3 proc. dorosłych osób jest uczulonych na soję. Ich organizmy soi nie zlekceważą. Przeciwnie, dadzą znać przez kichanie, zaczerwienienie skóry, wysypkę, pokrzywkę, wymioty, biegunkę czy obrzęk ust albo języka, trudności w oddychaniu. W skrajnych przypadkach trzeba się liczyć ze wstrząsem anafilaktycznym, kiedy na alergen silnie zareaguje cały organizm. Bez natychmiastowej akcji ratowniczej efektem zjedzenia produktu z mąki z ciecierzycy zanieczyszczonej soją będzie śmierć.