Wystarczył jeden wpis w mediach społecznościowych zamieszczony przez amerykańskiego prezydenta przed tygodniem.
Koncern Coca-Cola błyskawicznie zgodził się na wykorzystywanie cukru trzcinowego w swoich napojach sprzedawanych w USA. Coca-cola w Stanach jest zazwyczaj słodzona syropem glukozowo-fruktozowym, ale w sprzedaży jest też importowana z Meksyku wersja coca-coli w szklanych butelkach słodzona cukrem trzcinowym. Napój dostępny w Polsce jest słodzony białym cukrem lub słodzikiem.
Eliminowanie syropu glukozowo-fruktozowego
Administracja Trumpa mocno naciska na koncerny spożywcze, by zmieniały składniki wytwarzanych przez nie produktów i pozbywały się np. sztucznych barwników. Amerykański sekretarz do spraw zdrowia Robert F. Kennedy junior ma krytyczne stanowisko względem ilości cukru obecnej w amerykańskiej diecie, za co odpowiada również stosowany powszechnie produkowany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy.
W 100 ml Coca-Coli znajduje się aż 10,6 grama cukru. Puszka Coca-Coli o pojemności 330 ml zawiera około 35 gramów cukru, co odpowiada mniej więcej 7 łyżeczkom. Dzienne zalecane spożycie cukru według WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), to około 50 gramów.
Donald Trump jest fanem diet coke. Na biurku w Gabinecie Owalnym ma specjalny przycisk, którym zamawia colę. W 2018 roku „New York Times” napisał, że prezydent wypija nawet kilkanaście tych napojów dziennie. Diet coke to napój słodzony aspartamem, czyli słodzikiem.
Amerykańskie koncerny słuchają prezydenta
Coca-Cola jest jedną z ikon kultury masowej XX wieku, jak również jednym z symboli Stanów Zjednoczonych. Oryginalna receptura coca-coli została opracowana przez Johna S. Pembertona, farmaceutę z Atlanty. Był to jego drugi napój na bazie liści koki i orzechów koli oraz cukru trzcinowego. Sprzedaż rozpoczął 8 maja 1886 roku na ulicy, mieszając wytworzony przez siebie koncentrat z wodą sodową, w cenie 5 centów za szklankę.
Cukier trzcinowy zastąpiono w latach 80., kiedy Coca-Cola w Stanach Zjednoczonych zaczęła używać syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy jako substancji słodzącej, aby obniżyć koszty produkcji.
Rywal Coli, czyli PepsiCo nie wprowadza na razie w swoich recepturach żadnych zmian, ale niedawno ogłoszony nowy prebiotyczny napój gazowany zawiera cukier trzcinowy, podobnie jak niedawno przejęta marka Poppi.
Czytaj też:
Coca-cola zmienia etykiety. W tle nieprzyjemne oskarżenia o wprowadzanie w błąd