GIS ostrzega przez jajkami. Spożycie tych konkretnych może być niebezpieczne

GIS ostrzega przez jajkami. Spożycie tych konkretnych może być niebezpieczne

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Unsplash / Jakub Kapusnak
GIS ostrzega przed jajkami, w których znaleziono bakterie salmonelli. Spożycie konkretnej partii jajek może zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Kontrola przeprowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazała obecność bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu przebadanych próbek produktu. Spożycie zanieczyszczonej żywności może stanowić zagrożenie dla zdrowia, szczególnie dla dzieci, osób starszych oraz osób z obniżoną odpornością.

Jajka zanieczyszczone salmonellą

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu przebadanych próbek produktu „10 Świeżych jaj”. Dotyczy to partii o numerze A3PL08121309, z datą przydatności do spożycia do 15 lutego 2025 r. Jaja zostały wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj A.A. Kałużni, mieszczący się w miejscowości Przyczyna Dolna, 67-400 Wschowa (woj. lubuskie). Produkt posiada kod kreskowy 5 987463 142650.

W związku z wykryciem bakterii, 28 stycznia 2025 r. przeprowadzono kontrolę w zakładzie produkcyjnym. Ustalono, że zakażone jaja pochodziły z kurników oznaczonych jako A, B i F, a ich liczba wyniosła 90 697 sztuk. W wyniku działań inspekcji wstrzymano sprzedaż jaj pochodzących z tych kurników do momentu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.

GIS ostrzega konsumentów

Spożycie jaj z partii objętej ostrzeżeniem może stanowić zagrożenie dla zdrowia, dlatego zaleca się ich unikanie. Osoby, które posiadają ten produkt, powinny go zutylizować lub zwrócić do miejsca zakupu. Szczególną ostrożność powinny zachować dzieci, seniorzy oraz osoby z obniżoną odpornością, dla których zakażenie może mieć poważniejsze skutki.

Jeśli po spożyciu jaj wystąpią objawy takie jak bóle brzucha, biegunka, gorączka czy nudności, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Szczegółowe informacje na temat zakażenia bakteriami Salmonella, jego objawów oraz metod leczenia można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej pod hasłem „Salmonelozy durowe i jelitowe”.