GIS wydał dwa komunikaty dotyczące zagrożenia dla zdrowia, jakie niesie za sobą używanie dwóch produktów kuchennych. Jednym z nich jest mata odświeżająca do lodówki, która sprzedawana była przez sklepy Leroy Merlin. Drugim produktem jest łyżka kuchenna marki Q-touch.
Ostrzeżenie GIS dotyczące maty do lodówki ze sklepów Leroy Merlin
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że firma Leroy-Merlin Polska sp. z o.o. rozpoczęła wycofywanie wskazanego produktu z rynku, po tym jak badania właścicielskie wykazały migrację substancji 2,4-toluenodiaminy do żywności. Substancja ta, potencjalnie szkodliwa dla zdrowia, nie powinna znajdować się w produktach mających kontakt z żywnością.
Produkt objęty wycofaniem to mata odświeżająca do lodówki (numer referencyjny: 87822831, kod EAN: 3276007654257), pochodząca z Chin i dystrybuowana przez Leroy-Merlin Polska. Z powodu ryzyka migracji szkodliwej substancji 2,4-toluenodiaminy do żywności, firma natychmiast zablokowała sprzedaż tego produktu i planuje jego utylizację.
Konsumentów poinformowano o konieczności zaprzestania używania produktu, oferując możliwość zwrotu w sklepie za pełnym zwrotem kosztów. Kampania informacyjna obejmuje wiadomości e-mail i SMS do uczestników programów lojalnościowych, komunikaty na stronie internetowej oraz w sklepach. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje wycofanie produktu we współpracy z dystrybutorem.
Ostrzeżenie GIS dotyczące łyżki kuchennej Q-touch
Państwowa Inspekcja Sanitarna w wyniku działań kontrolnych wykryła migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z poniższego produktu przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Te związki chemiczne, potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, nie powinny przenikać do żywności.
Łyżka kuchenna Q-touch (kod produktu: 30278, kod kreskowy: 3141333302786), importowana z Chin przez firmę Q-TOUCH Polska, została wycofana z rynku z powodu migracji szkodliwych substancji do żywności. Dystrybutor poinformował odbiorców o wycofaniu, a Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje ten proces. Konsumentom zaleca się zaprzestanie używania łyżki do kontaktu z żywnością.