Diety oparte na produktach pochodzenia roślinnego są bardzo korzystne dla zdrowia – to opinia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Ranking najzdrowszych diet co roku wygrywa dieta śródziemnomorska. Tuż za nią plasuje się dieta DASH (oparta na dużej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i niskotłuszczowych nabiałów, przy jednoczesnym ograniczeniu soli, czerwonego mięsa, słodyczy i żywności wysokoprzetworzonej) oraz fleksitariańska zwana elastycznym wegetarianizmem, oparta głównie na produktach roślinnych (warzywa, owoce, strączki, zboża), ale dopuszczająca okazjonalne spożywanie mięsa, ryb, nabiału i jaj w niewielkich ilościach, zamiast całkowitego ich wykluczania.
Dieta wegańska a dieta śródziemnomorska
Szwajcarskie czasopismo „Frontiers in Nutrition” opisało wyniki badania, w którym wzięły udział osoby dorosłe z nadwagą lub otyłością. Przez 16 tygodni część z nich stosowała niskotłuszczową dietę wegańską, a część dietę śródziemnomorską.
Uczestnikom badania nie ograniczano kalorii, za to dokładnie instruowano, co i jak jeść. Wegański jadłospis był oparty wyłącznie na produktach roślinnych – owocach, warzywach, pełnych zbożach i roślinach strączkowych – bez dodatku tłuszczów i bez żywności odzwierzęcej. Dodatkowo uczestnicy przyjmowali 500 mikrogramów witaminy B12 dziennie.
Dieta śródziemnomorska obejmowała m.in. warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby i codzienną porcję oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, przy ograniczeniu czerwonego i przetworzonego mięsa, słodyczy i tłustych wyrobów mlecznych.
Udowodnione korzyści z diety wegańskiej
Po 16 tygodniach uczestnicy badania wracali na krótko do swojego typowego jedzenia, a potem zamieniali się dietami. Badacze regularnie ważyli uczestników, oceniali skład ciała i analizowali trzydniowe dzienniczki żywieniowe, aby oszacować spożycie AGE, czyli związków powstających, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami.
Tworzą się one zarówno w naszym organizmie, jak i w jedzeniu – szczególnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, poddawanych obróbce w wysokiej temperaturze, np. smażeniu czy grillowaniu. Ich nadmiar wiąże się z insulinoopornością, nasileniem stanu zapalnego, stresem oksydacyjnym i większym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym cukrzycy i chorób serca.
Niskotłuszczowa dieta wegańska doprowadziła do średnio 73 proc. spadku spożycia AGE i około 13 funtów (ponad 5 kg) utraty masy ciała. Co ważne, większość utraconych kilogramów stanowiła tkanka tłuszczowa, w tym tłuszcz trzewny, szczególnie niebezpieczny dla serca i naczyń. W grupie stosującej dietę śródziemnomorską nie odnotowano istotnych zmian ani w poziomie AGE, ani w masie ciała.
Czytaj też:
Męczące szczekanie psa – będą w końcu nowe regulacje czy nie?
