Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii ekologicznego cukru kokosowego z Indonezji.
Po przepakowaniu na polski rynek trafił dzięki firmie Vinet Łukasz Moskwa z Łomianek. GIS ostrzega, że spożycie tej konkretnej partii produktu przez osoby z nietolerancją glutenu, lub alergią na pszenicę, może wywołać reakcję alergiczną.
Szacuje się, że na celiakię, czyli autoimmunologiczną chorobę wywołaną spożyciem glutenu, może cierpieć około 380 000 osób w Polsce. Natomiast alergia na gluten, która jest innym rodzajem reakcji, może dotyczyć nawet 6-8 proc. populacji.
Której partii cukru kokosowego dotyczy ostrzeżenie GIS?
Ostrzeżenie dotyczy ekologiczny cukru kokosowego o wadze 250 g i numerze partii: LT251059. Data minimalnej trwałości tego produktu to 10.10.2027 rok. Produkt ma również kod kreskowy, na który warto zwrócić uwagę: 5903111231576.
Producent poinformował już swoich kontrahentów o zanieczyszczeniu produktu glutenem, i jest on już wycofany z obrotu. Proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce monitorują Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Objawy uczulenia na gluten
Alergia na gluten, to inaczej uczulenie na gluten, czyli nadwrażliwość na białka zawarte w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, pszenżyto i jęczmień. Reakcja alergiczna może objawiać się różnorodnymi dolegliwościami, w tym zmianami skórnymi, problemami żołądkowo-jelitowymi, a w cięższych przypadkach nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Uczulenie na gluten może objawiać się na wiele sposobów. Do najczęstszych objawów należą:
- wzdęcia,
- biegunki,
- duszności,
- obrzęk dróg oddechowych,
- pokrzywka,
- świąd skóry.
Gluten nadaje odpowiednią konsystencję oraz kleistość wielu produktom spożywczym. Jest dodawany do ciast, ciastek, batonów i innych słodyczy. Gotowa przetworzona żywność, która znajduje się na półkach sklepowych ma bardzo często w swoim składzie gluten, dlatego tak ważne jest, aby osoby, które są uczulone uważnie czytały składy na etykietach żywności. Nawet śladowe ilości glutenu mogą być szkodliwe.