Mniam, mniam. Oto co najczęściej kupowaliście w Warsie podróżując po Polsce koleją

Mniam, mniam. Oto co najczęściej kupowaliście w Warsie podróżując po Polsce koleją

Dodano: 
Wars
Wars Źródło: Wikimedia Commons / Kgbo / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

W ubiegłym roku PKP Intercity przewiozło 78,5 mln pasażerów, co oznacza wzrost o 15 proc. w porównaniu z 2023 rokiem. Taki sam wzrost liczby transakcji jak wzrost liczby pasażerów odnotowano w wagonach barowych i restauracyjnych Wars. W 2024 roku firma obsługiwała 20 pociągów Express InterCity Premium, 35 wagony restauracyjne i 82 barowych, jak również 42 wagony sypialne i z miejscami do leżenia (kuszet)

Menu Warsa zmieniło się w październiku 2024 roku. PKP Intercity postawiło wtedy na zupy sezonowe, tańsze zestawy z deserami oraz dwa gotowe dania, które są odgrzewane na miejscu: spaghetti bolognese i kurczak curry z ryżem. W ofercie pozostały klasyki: żurek, pierogi, schabowy czy jajecznica.

Co Polak najczęściej zamawia w podróży?

Jak informuje PKP Intercity, w 2024 roku pasażerowie najchętniej zamawiali w Warsie różnego rodzaju pierogi. W całym zeszłym roku wydano w czasie podróży niemal 214 tys. porcji pierogów.

Na drugiej pozycji są kotlety schabowe, które zamówiono aż 177 tys. razy. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się też jajecznica (169 tys. porcji) oraz żurek (165 tys. porcji). Do tego w zeszłym roku klienci wypili w Warsie aż 1,1 mln kaw.

Fenomen Warsa

Na tle innych europejskich przewoźników dalekobieżnych, Wars znacznie się wyróżnia. W Europiej standardem sa odrezwane dania gotowe, tymczasem pasażerowie Inter i Eurocity mogą zamówić posiłki przygotowywane na miejscu po złożeniu zamówienia, jak choćby kotlety schabowe i jajecznicę.

Od stycznia 2025 roku Wars wprowadza do swojej oferty kawę premium serwowaną w wagonach restauracyjnych a przygotowywaną w profesjonalnych ekspresach. W trakcie kampanii "Kolej na kawę" Wars rozda pasażerom 5000 filiżanek nowej kawy.