Pod lupę ekspertów portalu czytamyetykiety.pl trafiły składy szynek wieprzowych z sieci sklepów Lidl oraz Biedronka.
Zarówno szynka Pikok Pure z Lidla jak i Kraina Wędlin Nature z Biedronki mają tę samą cenę – 5,99 zł za 100 g. Różnią się za to składem. I to znacznie.
Przepis na szynkę wieprzową od Magdy Gessler
Przepis Magdy Gessler na kilogramową szynkę wieprzową ze schroniska Bukowina zawiera mnóstwo składników, ale to głównie składniki marynaty: miód, musztarda, czosnek, sól, olej rzepakowy, papryka w proszku, wrzątek, masło i mąka.
W skrócie: marynatę wymieszać, suche mięso nią natrzeć i do lodówki na dobę włożyć. Przed pieczeniem mięso obsmażyć, potem piec w 180 stopniach przez pół godziny. Podlać wrzątkiem, obniżyć temperaturę w piekarniku do 140 stopni i piec jeszcze z godzinę aż będzie gotowe. Podawać z ziemniakami lub ryżem, kaszą i przeróżnymi plackami.
Co mają w składzie szynki ze sklepu?
Szynka Pikok Pure z Lidla zawiera 95 proc. mięsa wieprzowego, wodę, sól, burak ćwikłowy, acerolę w proszku, marchew suszoną, rozmaryn suszony, naturalny aromat cytrynowy oraz bakterie fermentacji kwasu mlekowego.
Z kolei szynka Kraina Wędlin Nature z Biedronki zawiera mięso wieprzowe z szynki (104 g na 100 g), sól, aromaty naturalne, białko wieprzowe kolagenowe, błonnik pszenny bezglutenowy, glukozę, przyprawy i ekstrakty z przypraw.
Szynka z Biedronki ma 114 kcal na 100 g, czyli o 6 kcal więcej niż produkt z Lidla. Jednak dostarcza więcej białka - 20 g na 100 g, podczas gdy Pikok Pure zawiera 18,9 g białka na 100 g. Za zdrowszą eksperci uznali szynkę z Lidla: "Ma mniej tłuszczów nasyconych, cukrów oraz soli - czyli składników, na których ilość warto uważać w codziennej diecie."
Czytaj też:
338 zł – 381 zł za kilogram czereśni. Kto je będzie jadł?