Znana niemiecka sieć dyskontów wycofuje pilnie produkt. Lepiej go zwróć

Znana niemiecka sieć dyskontów wycofuje pilnie produkt. Lepiej go zwróć

Dodano: 
Aldi
Aldi 
Aldi zdecydowało się na wycofanie ze swoich półek produktu kuchennego. Używanie go może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Niemiecka sieć dyskontów Aldi zyskuje na popularności w Polsce. Sklep podjął decyzję o wycofaniu ze swojego asortymentu czajników żeliwnych, których użytkownie może zagrozić naszemu zdrowiu. Osoby, które już zakupiły produkt w sklepach sieci proszone są przez sklep o jego zwrot. O szkodliwych dla zdrowia czajnikach napisał „Fakt”.

Aldi wycofuje czajniki ze sklepów

Aldi wycofało ze sprzedaży dwa modele żeliwnych czajników marki Crofton, oferowanych od 15 stycznia 2025 r., po wykryciu przekroczenia dopuszczalnego poziomu kobaltu w emalii. Chodzi o czarny i biało-złoty wariant czajnika z sitkiem (kody EAN: 4068706225161 i 4068706225178), których dostawcą była firma Billiet Vanlaere NV.

Sieć apeluje o zaprzestanie używania produktu i jego zwrot do sklepu – nawet bez paragonu. Zwroty będą przyjmowane tylko do 2 czerwca 2025 r. W sprawie czajników konsumenci mogą kontaktować się pod adresem [email protected] lub obsł[email protected]. Aldi przeprosiło za zaistniałą sytuację.

Kobalt groźny dla zdrowia

Kobalt, choć w niewielkich ilościach jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu (np. jako składnik witaminy B12), w nadmiarze może być toksyczny. Długotrwałe narażenie na ten pierwiastek, zwłaszcza drogą pokarmową lub przez wdychanie pyłów, może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych – przede wszystkim serca, nerek i tarczycy. Może też zaburzać funkcjonowanie układu nerwowego i powodować reakcje alergiczne.

Szczególnie niebezpieczny jest kontakt z kobaltem w formie związków chemicznych, które mogą się uwalniać z nieodpowiednio zabezpieczonych powłok (np. z emalii naczynia). Ich spożycie może skutkować bólami brzucha, nudnościami, a przy większych dawkach – zatruciem organizmu. Dlatego produkty mające kontakt z żywnością muszą spełniać surowe normy bezpieczeństwa dotyczące zawartości metali ciężkich.