Co to znaczy słodycze z defektem produkcyjnym? To połamane tabliczki czekolady, nierówno oblana czekoladą pianka na Ptasim Mleczku czy praliny o nietypowym kształcie. Choć ich wygląd różnić się od standardowego, to jak przekonuje producent „smak i jakość pozostają na najwyższym poziomie”.
To pomysł producenta na długoterminowy projekt zrównoważonego rozwoju i minimalizacji odpadów produkcyjnych. Dzięki niemu pełnowartościowe słodycze, które posiadają defekty produkcyjne, zamiast trafić do utylizacji, otrzymują drugą szansę. Firma współpracuje również z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, aby dodatkowo przeciwdziałać marnowaniu żywności.
Dość marnowania żywności, bo wygląda inaczej
W firmowym sklepie E.Wedla na warszawskim Kamionku można już kupić paczki z nazwą „Daj im szansę”. Każda paczka zawiera zawiera jeden rodzaj słodyczy, np. tylko Ptasie Mleczko, albo praliny, albo czekoladowe figurki, albo tabliczki czekolady czy batony WW. Gramatura paczki to minimum 400 g. Cena za paczkę słodyczy wynosi 14,99 zł. Jednorazowo można kupić maksymalnie 5 sztuk.
Co ciekawe, E.Wedel ma już doświadczenie w podobnych akcjach sprzedażowych. Niewidoczny do tej pory dla konsumentów pomysł to wykorzystanie skrawków powstałych przy produkcji Torcika Wedlowskiego do przygotowania batonu „Bajeczny”.
Nieperfekcyjne warzywa i i owoce do kupienia
Podobne akcje, tylko z warzywami i owocami przeprowadza sieć sklepów Lidl. Na początku 2021 roku Lidl zdecydował się kupić około 180 ton niedoskonałych buraków od rolnika Mieczysława Miszczaka. Warzywa wyrosły w nietypowym, pokrzywionym kształcie, co je dyskwalifikowało do ogólnej sprzedaży. Część buraków, które nie sprzedały się w swojej naturalnej formie, zostało wykorzystanych do przetworów. W sklepach sieci pojawił się, m.in. ketchup z krzywego buraka marki Kotlin czy barszcz z krzywego buraka marki Krakus.
Lidl podjął podobną decyzję wykupując nadmiar zbiorów polskich jabłek i oferując je w sprzedaży często również z gałązkami lub liśćmi.