Główny Inspektorat Sanitarny wykrył podczas inspekcji, że miód nektarowy lipowy produkowany w Tomaszowie Lubelskim zawiera sulfonamidy. Mogą one wywołać silne reakcje alergiczne u niektórych osób, które będą spożywały produkt.
GIS ostrzega przed popularnym miodem
Inspekcja Weterynaryjna wykryła obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym, co stanowi zagrożenie szczególnie dla osób uczulonych na te substancje. Spożycie skażonego produktu może prowadzić do reakcji alergicznych, dlatego zaleca się jego unikanie. Konsumenci powinni zachować ostrożność i sprawdzić, czy posiadają produkt z zanieczyszczonej partii.
Zanieczyszczony miód pochodzi z partii rozlanych w dniach 15.11.2024 r., 18.11.2024 r. oraz 31.12.2024 r. w Roztoczańskim Związku Pszczelarzy w Tomaszowie Lubelskim. Produkt był dostępny w szklanych słoikach o pojemności 1000 g, 650 g i 370 g. Władze sanitarne nadzorują proces wycofywania go z obrotu, a konsumenci powinni zwrócić go do miejsca zakupu lub skontaktować się z producentem.
Zalecenia dla konsumentów wobec miodku nektarowego lipowego
Producent wdrożył procedurę wycofania skażonego miodu z rynku, a nadzór nad tym procesem sprawuje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowie Lubelskim. Prowadzone jest również postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyn obecności sulfonamidów w produkcie. Dodatkowo, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują cały proces wycofywania, aby zapobiec dalszej dystrybucji zanieczyszczonych partii.
Osoby uczulone na sulfonamidy powinny unikać spożycia miodu pochodzącego z wycofywanych partii, ponieważ może on wywołać reakcję alergiczną. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jego spożyciu, zaleca się natychmiastowy kontakt z lekarzem.