Kolejny podstawowy produkt spożywczy może znacznie podrożeć na sklepowych półkach. Ceny cukru na giełdzie dosłownie odlatują. Eksperci sugerują, że ma to związek ze złą sytuacją w Brazylii, która jest jednym z największych producentów tego dodatku do żywności.
Cukier drożeje na światowych giełdach. Przełoży się to na ceny w sklepach
Cukier na światowych giełdach podrożał aż o 16 proc. w ciągu tygodnia – donoszą media. Ma na to wpływ sytuacja w Brazylii, która jest jednym z największych producentów tego surowca na świecie.
Media donoszą o wielkich pożarach w tym południowoamerykańskim kraju. W zeszłym miesiącu dotknęły one aż 450 tys. hektarów upraw trzciny cukrowej. Na te doniesienia z niepokojem zareagowali inwestorzy.
Kontrakty terminowe na surowy cukier osiągnęły największy tygodniowy wzrost (o 16 proc.) od 2008 r. Inwestorzy reagują na szkody w uprawach spowodowane pożarami i gwałtowną falą upałów w kraju – informuje telewizja Bloomberg.
Cytowani eksperci nie mają wątpliwości, że wzrosty cen na giełdach będą się utrzymywać. Spodziewają się oni, że podrożeć może cukier w sprzedaży detalicznej. Podrożeć mogą też słodycze, napoje słodzone lub gazowane i desery.
Cukier może znacznie podrożeć na jesień i zimę. Takiej sytuacji nie było
Eksperci zwracają również uwagę na ciekawą zależność. Zazwyczaj ceny cukru każdego roku również rosły, ale miało to miejsce w drugiej połowie lata, a nie na jesień lub zimę.
Działo się tak, ponieważ właśnie pod koniec sierpnia Polki i Polacy masowo wykupywali cukier ze sklepowych półek. Wykorzystanie tego produktu koreluje się z sezonem na owoce nadające się do robienia domowych wyrobów spożywczych. W tym okresie domowe gospodynie tradycyjnie robią z cukru przetwory z owoców. Cukier jest również używany do produkcji napojów alkoholowych.