Ulubiony przysmak Polaków rekordowo drogi. Tak źle nie było od lat

Ulubiony przysmak Polaków rekordowo drogi. Tak źle nie było od lat

Dodano: 
Zakupy, torba z zakupami
Zakupy, torba z zakupami Źródło: Unsplash / Geoffrey Chevtchenko
Cukier na sklepowych pułkach będzie za chwilę rekordowo drogi. Giełdowe ceny tego produktu są najwyższe od 2008 r.

Kolejny podstawowy produkt spożywczy może znacznie podrożeć na sklepowych półkach. Ceny cukru na giełdzie dosłownie odlatują. Eksperci sugerują, że ma to związek ze złą sytuacją w Brazylii, która jest jednym z największych producentów tego dodatku do żywności.

Cukier drożeje na światowych giełdach. Przełoży się to na ceny w sklepach

Cukier na światowych giełdach podrożał aż o 16 proc. w ciągu tygodnia – donoszą media. Ma na to wpływ sytuacja w Brazylii, która jest jednym z największych producentów tego surowca na świecie.

Media donoszą o wielkich pożarach w tym południowoamerykańskim kraju. W zeszłym miesiącu dotknęły one aż 450 tys. hektarów upraw trzciny cukrowej. Na te doniesienia z niepokojem zareagowali inwestorzy.

Kontrakty terminowe na surowy cukier osiągnęły największy tygodniowy wzrost (o 16 proc.) od 2008 r. Inwestorzy reagują na szkody w uprawach spowodowane pożarami i gwałtowną falą upałów w kraju – informuje telewizja Bloomberg.

Cytowani eksperci nie mają wątpliwości, że wzrosty cen na giełdach będą się utrzymywać. Spodziewają się oni, że podrożeć może cukier w sprzedaży detalicznej. Podrożeć mogą też słodycze, napoje słodzone lub gazowane i desery.

Cukier może znacznie podrożeć na jesień i zimę. Takiej sytuacji nie było

Eksperci zwracają również uwagę na ciekawą zależność. Zazwyczaj ceny cukru każdego roku również rosły, ale miało to miejsce w drugiej połowie lata, a nie na jesień lub zimę.

Działo się tak, ponieważ właśnie pod koniec sierpnia Polki i Polacy masowo wykupywali cukier ze sklepowych półek. Wykorzystanie tego produktu koreluje się z sezonem na owoce nadające się do robienia domowych wyrobów spożywczych. W tym okresie domowe gospodynie tradycyjnie robią z cukru przetwory z owoców. Cukier jest również używany do produkcji napojów alkoholowych.