Coś dziwnego dzieje się z cenami ogórków. Polacy zaskoczeni na straganach

Coś dziwnego dzieje się z cenami ogórków. Polacy zaskoczeni na straganach

Dodano: 
Stragan z warzywami i owocami
Stragan z warzywami i owocami Źródło: Kasper Starużyk
Cena ogórków na bazarkach i w warzywnikach wprawia w osłupienie. Popularne warzywo bije cenowe rekordy.

Ogórki gruntowe osiągnęły bardzo zróżnicowane ceny, jeśli chodzi o skalę krajową. Na podwarszawskiej giełdzie rolnej w Broniszach oraz na wrocławskim rolno-spożywczym rynku hurtowym Targpiast kilogram ogórków gruntowych oferowany jest w cenie około 7 zł. W warzywniakach z kolei ogórek oferowany jest już w wyższej cenie, z reguły za kilkanaście złotych. Najbardziej zadziwiają jednak niektóre oferty sprzedaży ogórków umieszczane w internecie.

Drogie ogórki w internetowych ogłoszeniach

Internetowe ogłoszenia dotyczące sprzedaży ogórków prześwietlił „Fakt”. Wśród nich pojawiły się takie kwiatki, jak oferta jednego z mieszkańców woj. świętokrzyskiego, który wycenił 2 kg ogórków gruntowych na 50 zł. 1 kg ogórków za 25 zł, to stawka naprawdę bardzo wysoka, ogórki musiałyby być więc naprawdę wyśmienite, żeby skusić kogoś do takiego zakupu.

Ogórki wykorzystywane do zimowych przetworów

Z ogórków gruntowych Polacy uwielbiają wykonywać przetwory na zimę, na progu jesieni ogórek jest więc bardzo popularnym warzywem można przygotować wiele smacznych przetworów na zimę. Popularne przetwory, jakie można uzyskać z ogórków:

  • Ogórki kiszone – to klasyczny przepis, w którym ogórki fermentują w solance z dodatkiem czosnku, chrzanu, kopru i liści porzeczki. Są znane z intensywnego smaku i probiotycznych właściwości.
  • Ogórki konserwowe – ogórki marynowane w zalewie octowej z dodatkiem cukru, gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, koperku i czosnku. Mają łagodniejszy smak niż kiszone.
  • Ogórki małosolne – podobne do kiszonych, ale fermentują krócej, dzięki czemu są delikatniejsze i bardziej chrupiące.
  • Ogórki w curry – ogórki w zalewie octowej z dodatkiem przyprawy curry, gorczycy, cebuli oraz marchewki, co nadaje im pikantno-słodki, egzotyczny smak.
  • Ogórki w miodzie – ogórki marynowane w słodkiej zalewie z dodatkiem miodu i octu, tworzące ciekawy kontrast smaków.
  • Sałatka szwedzka – ogórki pokrojone w plasterki i zalane octową marynatą z dodatkiem cebuli, cukru i gorczycy. Często podawane jako przystawka do dań.
  • Ogórki z papryką – marynowane ogórki z dodatkiem pokrojonej papryki, cebuli i przypraw, które nadają przetworom wyrazistości.
  • Ogórki z chili – pikantna wersja marynowanych ogórków, w której dodaje się chili, czosnek i inne ostre przyprawy, nadając im intensywny smak.

Na cenę ogórków w tym roku mogą również wpływać przymrozki, które miały miejsce w tym roku w końcówce kwietnia. Plony okazało się przez to dużo mniejsze, co skutkuje na ceny również jesienią.