Salmonella z grupy D to groźna bakteria, którą Główny Inspektor Sanitarny wykrył na skorupkach jaj z wolnego wybiegu z zakładu „OVOS” Sp. z o.o. w Bieżuniu. Skażona partia z numerem 24.11.2024(6) jest wycofywana pilnie z rynku przez producenta. Sprawa dotyczy klasy wagowej M oraz L. Jaja obu klas pochodziły z tej samej fermy i z tej samej daty zniesienia.
Jaki produkt oddać do sklepu?
- Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.
- Numer partii: 24.11.2024 (6)
- Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024
- Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316
- Kod kreskowy: 5909000517929
- Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901
GIS informuje, że nie należy spożywać jajek z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Jak sobie pomóc?
Objawy zakażenia bakterią Salmonelli to zatrucie pokarmowe, które może mieć różny przebieg. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz: łykanie węgla leczniczego, ścisła lekkostrawna dieta, antybiotyk. W ciężkich przypadkach konieczne jest leczenie szpitalne.
Choroba może być groźna dla dzieci, a zwłaszcza dla niemowląt, osób starszych, pacjentów z niedoborami odporności i chorych przewlekle, np. na cukrzycę, miażdżycę lub ze wszczepionymi protezami. W niektórych przypadkach po ustąpieniu objawów pozostaje nosicielstwo pochorobowe.