Tym można zastąpić pellet. Będzie trzy razy taniej
Cudów nie ma – porównując ceny rok do roku (październik 2024 – wrzesień 2025) pellet podrożał. Ogrzewanie domu tym sposobem jest obecnie o prawie 8 proc. droższe niż w 2024 roku. Także eksploatacja kotła na kawałki drewna jest mniej opłacalna -w tym przypadku zapłacić trzeba o 7 proc. więcej – podał Polski Alarm Smogowy.
Ciepło z kotła na pellet wcale nie jest już także najtańszą opcją – korzystanie z tego źródła kosztuje 8 tys. 22 zł rocznie. Właściciele pomp ciepła z ogrzewaniem podłogowym płacą mniej – 5 tys. 269 lub 4 tys. 532 zł rocznie w zależności od rodzaju pompy. Nie ma co wymieniać pieca na nowy, ale warto po prostu poszukać tańszego zamiennika pelletu.
Pozostałości po owocach świetnie się spalają
Okazuje się, że alternatywą mogą być znacznie tańsze pestki owoców, a szczególnie pestki wiśni. Pestki owoców można z powodzeniem wykorzystywać w specjalnych piecach na biomasę, które są przystosowane do drobnych paliw stałych lub w piecu na pellet. Ważne, żeby były oczyszczone i dobrze wysuszone.
W Polsce można kupić już pestki śliwki, brzoskwiń i moreli lub jabłek, wiśni i gruszek. Charakteryzują się wartością opałową na poziomie 19-20 MJ/kg. Dla porównania, dla pelletu drzewnego wartość ta wynosi 16-20 MJ/kg.
Szczególnie chętnie kupowana pestki wiśni spalają się równomiernie i są źródłem stabilnej temperatury. To co warto wiedzieć przed podjęciem decyzji o zmianie paliwa to fakt, że pellet pali się nieco dłużej niż owocowe pestki i jest źródłem mniejszej ilości popiołu.
Cztery źródła informacji o owocowych pestkach
Ceny pelletu drzewnego mieszczą się obecnie w przedziale od 1500 do nawet 2500 zł za tonę. Tymczasem za pestki wiśni zazwyczaj zapłacimy około 700-1000 zł za tonę, czyli nawet trzy razy mniej. Kiedy oferta jest wyjątkowo atrakcyjna, zakupu można dokonać już za 300 zł za tonę, ale takie pestki trzeba wysuszyć samodzielnie.
Poza portalami ogłoszeniowymi, ogłoszeń o sprzedaży pestek trzeba szukać na lokalnych giełdach rolno-spożywczych oraz w hurtowniach owocowo-warzywnych i zakładach przetwórczych.