Nie jest tanio. Ceny artykułów spożywczych trzymają się kurczowo
Ceny spadły zaledwie o niecałe 2 proc., czyli o 1,95 zł — wynika z najnowszego zestawienia PanParagon dla Business Insider Polska.
103 zł i 10 gr — tyle trzeba dzisiaj zapłacić za koszyk zakupowy. W czerwcu 2024 roku identyczne zakupy kosztowały 102 zł i 53 gr, czyli 57 groszy mniej.
Tylko dwa warzywa wyraźnie tańsze
Tuż przy wejściu do Lidla czy do Biedronki piętrzą się pomidory i czerwona papryka. To właśnie ceny tych warzyw spadły najbardziej. Papryki o 8,7 proc. a pomidorów o 7,3 proc.. 1 kg papryki kosztuje obecnie średnio 12,60 zł, a pomidorów — 13,32 zł.
GUS podał, że inflacja, czyli podwyżka cen w maju wyniosła 4,1 proc. w ujęciu rocznym. Zła wiadomość jest taka, że ceny żywności rosły szybciej niż innych produktów czy usług — aż o 5,5 proc.
Sezon na nowalijki – kogo na to stać
Nie ma wiosny bez szparagów, nawet kiedy nie żałuje przymrozków. To im zawdzięczamy wyższe ceny. Ceny zielonych szparagów wahają się od około 20 do 25 zł za kg, natomiast białe szparagi kosztują od 25 do 30 zł za kg. Szparagi to warzywo sezonowe, które ze względu na krótki okres zbiorów jest droższe od innych nowalijek.
Na przełomie wiosny i lata pojawiają się truskawki. Te z upraw tunelowych kosztują od 10 do 15 zł za kilogram. Maliny sa o wiele droższe – kosztują nawet do 80 zł za kilogram.
Co ciekawe, niektóre warzywa są tańsze nawet o 30 procent niż w poprzednich latach:
- Rzodkiewka – już od około 2 zł za pęczek
- Szczypiorek – w cenie około 3–4 zł za pęczek
- Młode ziemniaki – dostępne od około 3 zł za kg
- Cebula młoda – około 5 zł za kg
- Cukinia – w cenie od 4 do 7 zł za kg
- Ogórki szklarniowe – poniżej 10 zł za kg
- Pomidor malinowy – ze średnią cenną 34 zł za kg
- Sałata masłowa – w granicach 4–6 zł za sztukę
- Kalafior – od 6 do 8 zł za główkę
- Brokuły – średnio 7–9 zł za kg