Polska wolna od GMO? Siedem lat ścisłej kontroli kukurydzy, rzepaku i soi

Dodano:
Kolba kukurydzy na talerzu Źródło: Unsplash / Sigmund
W 2024 roku w żadnej z ponad dwóch i pół tysiąca przebadanych upraw nie wykryto organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

To nie tylko Polacy nie chcą jeść genetycznie modyfikowanych warzyw. Na całym świecie ludzie obawiają się takich upraw z kilku powodów:

  • wpływu GMO na zdrowie człowieka,
  • Negatywny wpływu na bioróżnorodność,
  • ryzyko powstawania "superchwastów".
  • zależności od korporacji produkujących GMO,
  • obawy związane z jakością żywności i bezpieczeństwem żywnościowym.

18 czerwca ważny dla przeciwników GMO

GMO (Genetically Modified Organisms) to genetycznie modyfikowane organizmy zwierzęce i roślinne, których zapis kodu genetycznego został zmieniony celowo przez człowieka. Co jest rezultatem takich działań? Bardziej okrągłe bulwy warzyw, większe ziarno, bardziej słodkie owoce, większa tkanka mięśniową u zwierząt.

18 czerwca to Dzień Europejskiego Protestu Przeciw GMO, w którym przeciwnicy genetycznie modyfikowanych organizmów chcą zwrócić uwagę na niebezpieczeństwo związane szczególnie z brakiem możliwości kontroli rozwoju roślin genetycznie zmienionych.

Unia Europejska zezwala na uprawy GMO

W Polsce kontrolą upraw zajmuje się Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). W 2024 roku Inspekcja przeprowadziła 2 584 kontrole. Sprawdzono główne gatunki upraw narażone na nielegalne modyfikacje genetyczne, czyli kukurydzę, rzepak oraz soję.

Łącznie zweryfikowano ponad 13 tysięcy hektarów upraw i żadna z próbek nie wykazała obecności organizmów modyfikowanych genetycznie. Polska jest jednym z nielicznych krajów Unii Europejskiej, która może się pochwalić rygorystycznym nadzorem nad GMO.

Od maja 2024 roku kontrole ułatwia nowa aplikacja informatyczna, która umożliwia szybkie wprowadzanie danych o próbach już wykonanych w terenie. Już 7. rok z rzędu Polska pozostaje krajem wolnym od upraw GMO.

Rośliny GMO dopuszczone do produkcji żywności i pasz na terytorium UE to: bawełna, kukurydza, rzepak, soja, buraki cukrowe oraz pyłek z kukurydzy MON810.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) stwierdziła, że żywność ta nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowia ludzkiego niż żywność konwencjonalna.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...