Zwróć je! GIS interweniuje w Lidlu, Biedronce, Auchan i w Kauflandzie

Dodano:
Sklep spożywczy Źródło: Unsplash / Franki Chamaki
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega Polaków przed dwoma produktami, które trafiły do sprzedaży w kilku spożywczych sieciach handlowych. Szkodzą zdrowiu.

Sklepy sieci Lidl, Biedronka, Auchan i Kaufland są zobowiązane do wycofania z obrotu aż dwóch produktów: partii boczku w plastrach oraz partii jednego rodzaju mąki – konkretnie jaglanej.

Powodem jest wykrycie groźnej dla zdrowia bakterii oraz równie groźnych w skutkach pestycydów, czyli środków ochrony roślin.

Ten rodzaj mąki trzeba niezwłocznie wyrzucić lub zwrócić

Na liście wycofanych ostatnio z obrotu produktów znalazł się już jogurt z kawałkami szkła, czekoladowe zajączki, w których wykryto plastik, bezglutenowe batony proteinowe, które zawierały gluten, łuskany sezam z salmonellą, mąka pszenna z bakterią coli, łosoś sałatkowy z salmonellą oraz liściasta herbata z pestycydami.

Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu w mące jaglanej o numerze partii 06 2025. Dystrybutorem niezdrowego produktu jest „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn. Problem dotyczy opakowań 1 kg, 5 kg i 25 kg.

Chloropirifos to substancja, która została zakazana w Unii Europejskiej od 16 kwietnia 2020 roku z powodu negatywnego wpływu na zdrowie, zwłaszcza na rozwój mózgu u dzieci. W przeszłości był używany do zwalczania szkodników w uprawach rolnych (np. rzepak, pszenica, ziemniaki), leśnych, a także w pomieszczeniach gospodarczych.

Rolowany boczek premium lepiej wyrzucić od razu do kosza

Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku rolowanego premium w plastrach PIKOK, 100 g. Numer partii to 2517061. Producentem produktu jest Lukullus Sp. z o.o. Spółka Komandytowa Michałów 4B, 05-155 Leoncin, a weterynaryjny numer identyfikacyjny to 14144002.

Charakterystyczne dla bakterii Listeria monocytogenes jest to, że ma zdolność namnażania się nawet w temperaturze lodówki, a więc w zakresie już od 2 do 45 stopni Celsjusza. GIS informuje, że w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu boczku, należy skontaktować się z lekarzem. Listerioza to zakaźna choroba, która stanowi szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób starszych. W skrajnych przypadkach może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych czy nawet sepsy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...