Cukier kokosowy zanieczyszczony glutenem. Niebezpieczeństwo dla alergików

Dodano:
Wnętrze kokosa Źródło: Unsplash / Irene Kredenets
Kokos jest produktem naturalnie bezglutenowym, po który chętnie sięgają osoby, które słabo tolerują gluten w diecie lub mają alergię na pszenicę. To do nich Główny Inspektorat Sanitarny kieruje swój alarmujący komunikat.

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii ekologicznego cukru kokosowego z Indonezji.

Po przepakowaniu na polski rynek trafił dzięki firmie Vinet Łukasz Moskwa z Łomianek. GIS ostrzega, że spożycie tej konkretnej partii produktu przez osoby z nietolerancją glutenu, lub alergią na pszenicę, może wywołać reakcję alergiczną.

Szacuje się, że na celiakię, czyli autoimmunologiczną chorobę wywołaną spożyciem glutenu, może cierpieć około 380 000 osób w Polsce. Natomiast alergia na gluten, która jest innym rodzajem reakcji, może dotyczyć nawet 6-8 proc. populacji.

Której partii cukru kokosowego dotyczy ostrzeżenie GIS?

Ostrzeżenie dotyczy ekologiczny cukru kokosowego o wadze 250 g i numerze partii: LT251059. Data minimalnej trwałości tego produktu to 10.10.2027 rok. Produkt ma również kod kreskowy, na który warto zwrócić uwagę: 5903111231576.

Producent poinformował już swoich kontrahentów o zanieczyszczeniu produktu glutenem, i jest on już wycofany z obrotu. Proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce monitorują Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Objawy uczulenia na gluten

Alergia na gluten, to inaczej uczulenie na gluten, czyli nadwrażliwość na białka zawarte w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, pszenżyto i jęczmień. Reakcja alergiczna może objawiać się różnorodnymi dolegliwościami, w tym zmianami skórnymi, problemami żołądkowo-jelitowymi, a w cięższych przypadkach nawet wstrząsem anafilaktycznym.

Uczulenie na gluten może objawiać się na wiele sposobów. Do najczęstszych objawów należą:

  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • duszności,
  • obrzęk dróg oddechowych,
  • pokrzywka,
  • świąd skóry.

Gluten nadaje odpowiednią konsystencję oraz kleistość wielu produktom spożywczym. Jest dodawany do ciast, ciastek, batonów i innych słodyczy. Gotowa przetworzona żywność, która znajduje się na półkach sklepowych ma bardzo często w swoim składzie gluten, dlatego tak ważne jest, aby osoby, które są uczulone uważnie czytały składy na etykietach żywności. Nawet śladowe ilości glutenu mogą być szkodliwe.


Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...