Coca-Cola zmienia skład. Interwencja Donalda Trumpa

Dodano:
Butelka napoju Coca-Cola Źródło: Unsplash / Andrey Ilkevich
Po interwencji prezydenta Donalda Trumpa koncern Coca-Cola wypuści na rynek napój ze zmienionym składem. To powrót do korzeni.

Wystarczył jeden wpis w mediach społecznościowych zamieszczony przez amerykańskiego prezydenta przed tygodniem.

Koncern Coca-Cola błyskawicznie zgodził się na wykorzystywanie cukru trzcinowego w swoich napojach sprzedawanych w USA. Coca-cola w Stanach jest zazwyczaj słodzona syropem glukozowo-fruktozowym, ale w sprzedaży jest też importowana z Meksyku wersja coca-coli w szklanych butelkach słodzona cukrem trzcinowym. Napój dostępny w Polsce jest słodzony białym cukrem lub słodzikiem.

Eliminowanie syropu glukozowo-fruktozowego

Administracja Trumpa mocno naciska na koncerny spożywcze, by zmieniały składniki wytwarzanych przez nie produktów i pozbywały się np. sztucznych barwników. Amerykański sekretarz do spraw zdrowia Robert F. Kennedy junior ma krytyczne stanowisko względem ilości cukru obecnej w amerykańskiej diecie, za co odpowiada również stosowany powszechnie produkowany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy.

W 100 ml Coca-Coli znajduje się aż 10,6 grama cukru. Puszka Coca-Coli o pojemności 330 ml zawiera około 35 gramów cukru, co odpowiada mniej więcej 7 łyżeczkom. Dzienne zalecane spożycie cukru według WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), to około 50 gramów.

Donald Trump jest fanem diet coke. Na biurku w Gabinecie Owalnym ma specjalny przycisk, którym zamawia colę. W 2018 roku „New York Times” napisał, że prezydent wypija nawet kilkanaście tych napojów dziennie. Diet coke to napój słodzony aspartamem, czyli słodzikiem.

Amerykańskie koncerny słuchają prezydenta

Coca-Cola jest jedną z ikon kultury masowej XX wieku, jak również jednym z symboli Stanów Zjednoczonych. Oryginalna receptura coca-coli została opracowana przez Johna S. Pembertona, farmaceutę z Atlanty. Był to jego drugi napój na bazie liści koki i orzechów koli oraz cukru trzcinowego. Sprzedaż rozpoczął 8 maja 1886 roku na ulicy, mieszając wytworzony przez siebie koncentrat z wodą sodową, w cenie 5 centów za szklankę.

Cukier trzcinowy zastąpiono w latach 80., kiedy Coca-Cola w Stanach Zjednoczonych zaczęła używać syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy jako substancji słodzącej, aby obniżyć koszty produkcji.

Rywal Coli, czyli PepsiCo nie wprowadza na razie w swoich recepturach żadnych zmian, ale niedawno ogłoszony nowy prebiotyczny napój gazowany zawiera cukier trzcinowy, podobnie jak niedawno przejęta marka Poppi.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...